Na de operatie

Een Gastric Bypass heeft nogal wat gevolgen natuurlijk. De maag heeft nog maar het formaat van een kiwi, waar het voorheen misschien wel het formaat van aan galiameloen had.

Ieder ziekenhuis heeft een ander protocol als het om de eerste dagen na de operatie gaat. Het Slotervaart Ziekenhuis, waar ik geopereerd ga worden, houdt aan dat ik tot twee weken na de operatie vloeibaar moet eten. Dit om ervoor te zorgen dat je nieuwe maag kan helen en kan wennen aan haar nieuwe vorm. Vast voedsel zou teveel zijn om te verwerken voor zo’n kleine maag.

Het is van belang om zes keer per dag kleine porties eiwitrijk voedsel te eten. Doordat je in je nieuwe maag geen maagklep meer hebt (die maagklep zorgt voor een rustige toevoer van voeding naar je darmen) is het van belang het eten zeer goed te kauwen.

Daarnaast mag er 20 minuten voor en na de maaltijd geen water gedronken worden. Water vult de toch al kleine maag, terwijl het zo belangrijk is om gezond en eiwitrijk voedsel binnen te krijgen. Als je te snel na het eten weer water gaat drinken spoel je je eten uit je maag, waardoor je sneller weer een hongergevoel krijgt.

Omdat je in principe standaard te weinig voedsel binnen krijgt is het van belang om de rest van je leven multivitaminen te slikken om een eventueel tekort te voorkomen.

3 gedachten over “Na de operatie

  1. Help, ik heb vandaag al meer dan 3 liter gedronken, lig in het ziekenhuis en krijg morgen een maag en darm spiegeling. Volgens de artsen en verpleegkundigen hier moet ik toch echt nog 1 1/2 liter water naar binnen werken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *