Wat is het?

Een Gastric Bypass is een operatie waarbij je maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Gastric Bypass staat letterlijk voor maagomleiding.

gbp

Bron

Een Gastric Bypass is bedoeld voor mensen met morbide obesitas (BMI >40). De maag wordt verkleind tot de grootte van een kiwi. Dit heeft uiteraard gewichtsverlies tot gevolg. Gemiddeld wordt een gewichtsverlies van 25 tot 33% bereikt. Daarnaast verdwijnt bij 84% van de patiënten met suikerziekte de ziekte volledig. Een hoge bloeddruk wordt bij 75% van de patiënten verlaagd en verdwijnt bij 87% van de patiënten slaap-apneu.

Hoewel het een ingewikkelde operatie is kan hij laparoscopisch, dus via een kijkoperatie, worden uitgevoerd. Dit verkort de herstelperiode aanzienlijk.

Uiteraard kunnen er ook complicaties optreden. In 10% van de gevallen komt bijvoorbeeld een wondinfectie, abces, trombose, longontsteking of blaasontsteking. Daarnaast zijn er ook complicaties die na langere tijd kunnen optreden, zoals vermoeidheid door het snelle afvallen, haarverlies, galstenen of een maagzweer. Een veel voorkomend fenomeen wat na de operatie op kan treden is dumping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *